Uitdaging: minder plastic gebruiken - My Simply Special
17/06/2019

Uitdaging: minder plastic gebruiken

Plastic, het is handig spul maar we weten allemaal ook dat er heel veel nadelen aan zitten voor de wereld om ons heen. Ik vraag me al een tijdje af wat manieren zijn om het minder te gebruiken dus toen ik een persbericht langs zag komen over het boekje “Ontplastic – 101 simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden”, was ik meteen nieuwsgierig.

Uitdaging: minder plastic gebruiken

Niet veel later kreeg ik een exemplaar binnen en ik was meteen blij om te zien dat het een klein boekje is. Waarom? Ik ben niet zo goed in het lezen van ‘nuttige’ boeken, ik pak liever een roman. Dit exemplaar is schattig klein en leest heerlijk snel weg. Zo kan je in een korte tijd heel veel tips lezen waarmee je zelf aan de slag kan.

Maar laten we bij het begin beginnen. Ontplastic heeft een inleiding, waarin je meer leert over hoe groot het probleem nou eigenlijk is en hoe ongezond we bezig zijn. Het blijft niet alleen maar negatief, want je leest ook over goede initiatieven die overal ter wereld opduiken en wat je zelf kan doen. De rest van het boek is ingedeeld in de categorieën ‘Eten en drinken’, ‘In en om het huis’, ‘Lifestyle’ en ‘Red de wereld’. Binnen deze onderwerpen kom je vervolgens een heleboel tips tegen die, lekker overzichtelijk, allemaal op een eigen pagina staan.

Uitdaging: minder plastic gebruiken

Ik heb alles inmiddels gelezen en sommige tips zijn makkelijk toe te passen en anderen zullen wat meer tijd en energie van je vragen. Het zet je in elk geval wel aan het denken en er stond zeker informatie tussen die ik niet wist. Ik zal wat voorbeelden geven van leuke en opvallende tips:

 • Trakteer jezelf op een leuke lunchtrommel (van blik bijvoorbeeld) en laat de boterhamzakjes achterwegen.
 • Neem zelf een plastic flesje mee en voorkom zo dat je steeds nieuwe flesjes moet kopen. We gebruiken met z’n allen zoveel plastic dat de recyclingindustrie het niet bij kan houden. Heb je geen flesje mee en wil je toch wat drinken kopen? Kies dan voor een blikje, want aluminium is het materiaal dat het meest gerecycled wordt.
 • Neem zelf een tas mee als je gaat winkelen.
 • Koop geen verse kruiden in plastic bakjes meer, maar kweek ze gewoon zelf.
 • Olijven, gegrilde artisjokken en andere delicatessen staan vaak in plastic verpakt in de koeling in de supermarkt. Wist je dat je vaak dezelfde items kan vinden bij de potten en conserven? Scheelt plastic en vaak ook geld.
 • Weet je wat het hoofdbestanddeel is van kauwgum? Jawel, plastic! Probeer dus eens een pepermuntje.
 • Wist je dat in veel van onze kleding plastic verwerkt is? Minder kleding kopen is dus een goed idee, maar minder wassen ook. De micovezels spoelen namelijk gewoon de afvoer in. Ga je toch wassen, doe de machine dan zo vol mogelijk zodat er minder wrijving mogelijk is tussen de kledingstukken.
 • Wil je iets leuk inpakken? Gebruik dan stoffen lint in plaats van de plastic varianten.

Uitdaging: minder plastic gebruiken

Handige tips toch en zo zijn er nog veel meer. Van plasticvrije feestjes tot slim post versturen en meer. Ik merk zelf dat ik na het lezen van Ontplastic nog kritischer naar de dingen om me heen ben gaan kijken en ik wil meer mijn best gaan doen om bewustere keuzes te maken en niet altijd voor de makkelijkste weg te kiezen.

Uitdaging: minder plastic gebruiken

Ontplastic is onder andere verkrijgbaar bij Bol als ebook voor €5,99 en als hardcover voor €10,-.

Wat doen jullie om je plasticverbruik te verminderen?Categorieën: More, To Do
Tags:1 reactie op “Uitdaging: minder plastic gebruiken”

  June 19, 2019

  Leuke review. Wat een goede tips worden er ook gegeven. Zo wist ik bijvoorbeeld helemaal niet dat er in kauwgom plastic zit verwerkt, echt een eyeopener! Het gebruik van plastic is altijd wel een probleem, want ook al wil je minder plastic gebruiken, je hoeft maar een winkel in te lopen en bijna alles zit in plastic! Maar dit zijn wel goede tips waardoor je er bewust op kunt letten. Bedankt voor het delen!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie