Baby update #14: De kraamweek - My Simply Special
21/08/2019

Baby update #14: De kraamweek

Mijn laatste baby update schreef ik toen Liam 16 maanden oud was, ook al was hij toen al een dreumes. Inmiddels hebben we een nieuw kleintje in huis en kan ik dus weer leuke updates schrijven. Vorige week deelde ik al mijn bevallingsverhaal en vandaag ga ik verder vanaf het moment dat we thuis komen.

Baby update #14: De kraamweek

Zondag 4 augustus (net na de bevalling)

Zoey werd om 11.49 uur geboren en om 14.30 uur waren we weer thuis. We hebben even wat tijd met z’n drietjes en bellen onze familie om het mooie nieuws te delen. Niet lang daarna komt onze kraamzorg aan (degene die ook bij de bevalling was) en gaat Romano Liam halen.

Baby update #14: De kraamweek

Liam komt even bij zijn zusje kijken, maar is niet direct heel geïnteresseerd. Zijn speelgoed is veel leuker, maar elke keer als Zoey geluidjes maak, komt hij toch even kijken. Heel schattig! Liam krijgt van Zoey ook een pop om mee te spelen (een oude van mij).

Baby update #14: De kraamweek

Rond vijf uur komt onze familie langs om kennis te maken met Zoey. We vertellen hoe de bevalling verlopen is, pakken cadeautjes uit en iedereen knuffelt even met Zoey. Iets na zessen is het bezoek weer weg, gaat de kraamzorg ook naar huis en zijn we ineens met z’n viertjes!

Baby update #14: De kraamweek

Die nacht mogen we Zoey laten slapen en hoef ik alleen maar te voeden als ze daarom vraagt. Zo na de bevalling hebben kleintjes vaak geen honger en dat blijkt te kloppen. Zoey wil drinken vlak voor we allemaal gaan slapen, maar de rest van de nacht is ze vooral aan het pruttelen en spugen. Waarschijnlijk is ze misselijk van de bevalling. Ik slaap zelf niet al te best. Ik moest wennen aan Zoey’s geluidjes, heb behoorlijk last van naweeën en ben nog druk bezig om alles te verwerken.

Baby update #14: De kraamweek

Maandag 5 augustus (mijn uitgerekende datum)

Romano gaat al op tijd op pad om aangifte te doen van de geboorte. Dan hebben we dat maar vast gehad! Niet lang nadat hij thuiskomt doen we Zoey voor het eerst in bad. Of nou ja, Romano doet het meeste want ik kan nog niet lang staan. Zoey moet even wennen aan het water, maar lijkt er daarna wel van te genieten. Tot ze eruit moet…

De rest van de dag krijgen we visite en bestel ik de geboortekaartjes. Zoey slaapt veel, maar omdat het belangrijk is om de borstvoeding goed op gang te brengen maken we haar elke drie uur toch wakker. Dat is nog niet zo makkelijk, maar ze drinkt wel oké.

Baby update #14: De kraamweek

Ik begin steeds minder last van naweeën te krijgen, maar mijn spieren zijn behoorlijk stijf van de bevalling. Niet zo gek natuurlijk. Mijn baarmoeder wordt blijkbaar wel snel kleiner en mijn buik ook. Maf om te zien hoe snel dat gaat en hoe het ineens een flubberig iets is geworden.

Baby update #14: De kraamweek

Deze nacht moeten we elke drie uur de wekker zetten om te zorgen dat Zoey niet afvalt en de borstvoeding goed gaat lopen. Uiteindelijk worden we één keer wakker van de wekker en voor de rest laat ons meisje het zelf al horen als ze honger heeft.

Baby update #14: De kraamweek

Dinsdag 6 augustus

Romano gaat een dag naar kantoor en Liam gaat op pad met mijn schoonfamilie. Ik ben uiteraard gewoon thuis met onze lieve kraamzorg en mijn moeder komt ook langs. We knuffelen veel met Zoey en tussendoor maak ik een korte post voor mijn blog om aan te kondigen dat ons kleintje geboren is. Verder worden de geboortekaartjes geleverd, dus die maak ik allemaal klaar voor verzending.

Baby update #14: De kraamweek

Baby update #14: De kraamweek

Ik ben wat minder snel buiten adem als ik trappen loop, maar ben wel behoorlijk moe. Na de lunch ga ik dus een uurtje slapen en dat voelt goed. Minder fijn is dat een van mijn hechtingen blijkbaar losgelaten heeft en dat ik in de loop van de dag enorm last krijg van stuwing. Het hoort erbij, maar comfortabel is het niet.

Baby update #14: De kraamweek

Met Zoey gaat het goed. Ze is regelmatig heel wakker en alert en tilt dan ook haar hoofd op om rond te kijken. Ze vraagt nu ook netjes zelf om voedingen en ook ‘s nachts laat ze regelmatig van zich horen. 

Baby update #14: De kraamweek

Woensdag 7 augustus

Romano werkt nog een dag en ik doe met behulp van onze kraamzorg Zoey in bad. Wat is ze toch klein! We wegen haar ook meteen en ze blijkt niet heel veel afgevallen te zijn, dus dat is erg fijn.

Baby update #14: De kraamweek

Ik heb zelf de hele dag behoorlijk last van de stuwing. Liggen voor een dutje maakt het alleen maar erger, dus ik ga een tijdje op de massagestoel zitten. Al mijn spieren doen nog pijn van de bevalling en de massage helpt enorm. ‘s Middags probeer ik de pijn in mijn borsten een beetje te verminderen met koude kompressen, maar het kolven ‘s avonds geeft pas echt wat verlichting. (Ik mag weer een kolf lenen en Romano heeft ‘m bij zich als hij thuiskomt van werk.)

Baby update #14: De kraamweek

Liam komt trouwens ook thuis met iets leuks. Hij was een dagje naar de crèche en daar hebben ze met z’n alleen een lieve slinger gemaakt voor Zoey.

Baby update #14: De kraamweek

Donderdag 8 augustus

Romano en Liam zijn vandaag gezellig thuis en de verloskundige die bij mijn bevalling was komt langs. De hechtingen zijn niet heel comfortabel en ze kijkt even of alles goed gaat. Dat is wel het geval, maar door de losgelaten hechting mag ik twee weken niet in kleermakerzit zitten. Een logische conclusie, maar voor mijn bekken helaas minder handig.

Baby update #14: De kraamweek

Baby update #14: De kraamweek

Later op de ochtend komt er iemand langs voor de gehoortest en de hielprik. De test is gelukkig meteen goed, dus dat is fijn nieuws.

Baby update #14: De kraamweek

Vrijdag 9 augustus

Ik doe mijn best om af en toe ook wat één op één tijd door te brengen met Liam. Dit keer zitten we ‘s ochtends samen een tijdje op de bank, terwijl Romano en Zoey nog even slapen. Als iedereen wakker is, doen we Zoey weer in bad en dit keer mag Liam helpen. Met Zoey gaat het gelukkig heel goed. De navelstreng laat al los en ze zit weer bijna terug op haar geboortegewicht.

Baby update #14: De kraamweek

Baby update #14: De kraamweek

Baby update #14: De kraamweek

Met mij gaat het helaas wat minder, want de boel daarbeneden voelt niet zo fijn aan en staan kan ik nauwelijks. Ook de bekkenpijn wordt erger. Bah!

Baby update #14: De kraamweek

Zaterdag 10 augustus

Er komt voor het laatst een verloskundige op visite en mijn hechtingen worden er dan ook uitgehaald. Ik heb eerst het idee dat ik geen verschil voel, maar later op de dag merk ik dat het wel echt beter gaat. Gelukkig!

Baby update #14: De kraamweek

In de loop van de ochtend komen er vrienden langs met hun dochter. Ze is twee weken voor Zoey geboren, dus wij waren nog niet op kraamvisite geweest. Het was erg gezellig en leuk om de baby’s zo samen te zien.

Baby update #14: De kraamweek

Zodra Liam ‘s avonds in bed ligt, gaat Romano even de deur uit. Ik gebruik die tijd om lekker met Zoey op bed te gaan liggen en geniet van huid op huid contact.

Baby update #14: De kraamweek

Zondag 11 augustus

Vandaag is onze kraamzorg er voor het laatst. ‘s Ochtends wegen we Zoey nog een keer en ze blijkt al boven haar geboortegewicht te zitten. Zo fijn! Na het wegen helpt ze me om met Zoey te douchen terwijl Romano met Liam bezig is. 

Baby update #14: De kraamweek

We doen lekker rustig aan vandaag en nadat we (helaas) afscheid hebben genomen van onze fijne kraamverzorgster, gaan we even op bed liggen. Romano en ik knuffelen een tijd samen met Zoey en zodra Liam wakker wordt na zijn dutje, komt hij er ook bij liggen. Zo fijn!

Baby update #14: De kraamweek

Maandag 12 augustus

De kraamweek is officieel afgelopen en ik ben een dag alleen met Zoey. Oké, dat is niet helemaal waar, want ‘s ochtends komt onze hulp schoonmaken en komt er een vriendin op kraamvisite.

Baby update #14: De kraamweek

‘s Middags zijn we wel met z’n tweetjes en doen we allebei een dutje. Terwijl Zoey daarna lekker verder slaapt, werk ik aan een post over de laatste weken van mijn zwangerschap. Dat voelt als heel lang geleden!

Baby update #14: De kraamweek

Dinsdag 13 augustus

Romano en Liam zijn allebei thuis en onze eerste dag met z’n viertjes is heel relaxed. We rommelen rond het huis, wat vooral betekent dat Liam lekker binnen en buiten speelt en ik veel met Zoey op de bank zit. 

Baby update #14: De kraamweek

Ik merk dat ik mijn zwangere buik af en toe een beetje mis, maar als ik Zoey dan weer knuffel verdwijnt dat gevoel meteen. Bij Liam beviel ik eerder dan verwacht en was ik het zwanger zijn veel minder zat. Ik heb mijn buik toen ook veel meer gemist.

Baby update #14: De kraamweek

Woensdag 14 augustus

Ik ben een dagje alleen met Zoey en heb helemaal geen plannen, maar toch vliegt de tijd voorbij! Ik ben vooral met ons meisje bezig en tussendoor werk ik aan mijn bevallingsverhaal. Het is fijn om daar even mee bezig te zijn en de foto’s en filmpjes te bekijken. Ik heb het dit keer bewuster meegemaakt, maar door de beelden kan ik het nog beter terughalen. Een mooie ervaring!

Baby update #14: De kraamweek

Verder doe ik niet veel spannends. Ik maak de kaartjes open die bezorgd worden, pas kleding die ik besteld had en draai een was. 

Baby update #14: De kraamweek

Ik kijk terug op een heel fijne, relaxte kraamweek. Natuurlijk had ik last van wat lichamelijke ongemakken, maar dat hoort er nou eenmaal bij. Zoey deed het super, Liam is lief voor z’n zusje en we hadden een heel fijn kraamverzorgster. Volgende week komt er in principe weer gewoon een dagboekpost online en daar zal ik de laatste dagen van onze tweede week met Zoey ook in meenemen, anders wordt deze post wel heel lang.Categorieën: Baby, Kids18 reacties op “Baby update #14: De kraamweek”

  August 21, 2019

  Leuk om te lezen. Hopelijk knap je snel weer op
  X


  Mieke

  August 21, 2019

  Heel leuk om te lezen Margot. Hopelijk voel jij je inmiddels alweer meer de oude. Hoe vind Liam het nu met zijn zusje? Ik ben erg benieuwd, ben zelf over 4 weken uitgerekend en ons zoontje is ongeveer even oud.


  MySimplySpecial
  August 21st, 2019


  Ik voel me nog niet helemaal de oude, maar het gaat elke dag beter! En Liam vindt z’n zusje wel leuk. Hij komt regelmatig kusjes en knuffels geven en als ze huilt komt hij bijvoorbeeld aaien of een muziekje aanzetten. Heel schattig! Natuurlijk gaat het af en toe nog wat onhandig en moeten we heel goed opletten, maar dat is logisch en het is allemaal lief bedoeld. Hoe voel jij je nu?


  Mieke
  August 25th, 2019


  Ik voel me heel goed, kreeg op mijn kop van de verloskundige omdat ik vorig weekend nog 10km gewandeld had door de bossen. Dat vond zij wat te veel van het goede. Afgelopen week was nog wel even afzien, laatste week werken (ik woon in Noorwegen en het verlof begint daar met 37 weken) en heel veel dingen die af moesten, dus lange dagen. Maar nu is het meeste gedaan en zijn er nog wat kleine klusjes in huis (en nog steeds wat werk) dat rest.
  Heel leuk om te lezen hoe goed Liam het doet als grote broer. Wij moeten nog wel een box aanschaffen, die hebben we niet, maar dat lijkt ons nu wel zo handig voor de veiligheid van de baby inderdaad: hoe lief ze het ook bedoelen, je zult ze goed in de gaten moeten houden


  MySimplySpecial
  August 25th, 2019


  Dat is ook wel een flink stuk, maar fijn dat je je zo goed voelt dat het kan. Bijzonder dat je verlof zo laat begint. Hoe lang ben je dan vrij na de bevalling? Ik hoop dat je kan genieten van je verlof!


  Mieke
  August 25th, 2019


  Het verlof is heel lang, vooral vergeleken met Nederland. 15 weken voor de moeder, 15 weken voor de vader (die mag je niet tegelijkertijd opnemen, dus de vader is echt alleen met het kind) en dan nog 18 weken die in overleg tussen vader en moeder verdeeld worden, maar in de praktijk gaan die meestal allemaal naar de moeder. Dus ik heb zo’n 30 weken verlof na de bevalling, komt neer op weer ergens aan het werk in april. En dan heeft mijn vriend dus een dikke 3 maanden verlof. Bij ons zoontje had hij, met wat vakantie erbij, 5 maanden maar dat vond hij toch wat te veel. Ja, heel luxe. Dus je hoort mij ook niet klagen over dat het verlof pas start met 37 weken.


  MySimplySpecial
  August 25th, 2019


  Wat interessant! En super fijn dat jullie zo veel verlof krijgen. Maar mag en dan in de eerste weken helemaal niet tegelijkertijd thuis zijn? En krijg je ook iets van kraamzorg zoals we dat hier hebben?


  Mieke
  August 26th, 2019


  Het wordt een heel gesprek zo Hier kent men geen kraamhulp, je bevalt eigenlijk standaard in het ziekenhuis (omdat in veel delen van het land de afstand naar een ziekenhuis te lang is mocht het thuis ‘fout’ gaan) en daar verblijf je dan 2 a 3 dagen. Daar worden de spreekwoordelijke kneepjes van het vak je uitgelegd waar na je naar huis gaat. Gelukkig heeft de kersverse papa 2 weken vrij om thuis te helpen de boel in goede banen te leiden. En daarnaast komt iemand van het consultatiebureau nog 1 (of als het nodig is meer) keer op huis bezoek. Dus het is niet zo dat je helemaal niet samen thuis bent, naar mijn idee juist meer dan in Nederland.
  Tevens vind ik het juist goed dat tijdens het vadersdeel van het verlof de vaders voor een lange periode alleen zijn met hun kind, omdat ze dan ook gewoon het huishouden moeten runnen en niet (zoals vaak in Nederland) de krenten uit de pap hebben en op hun papadag (vreselijk woord) gaan babyzwemmen en nog wat leuks. Waarna de moeders op hun ‘vrije dagen’ alsnog staan de poetsen en strijken. Hier liet ik bijna alles over aan mijn vriend, en hoewel ik in het begin soms op m’n tong moest bijten omdat hij dingen niet/anders deed dan dat ik het zou doen heeft het hem (en ons als gezin) wel heel goed gedaan. Ik heb, maar dat is puur mijn mening en ik wil niemand voor het hoofd stoten, het idee dat ouders in Noorwegen veel gelijkwaardiger zijn in vergelijking met Nederland waar het toch vaak neerkomt op de vrouw (begint al met minder werken en meer zorgtaken).


  MySimplySpecial
  August 28th, 2019


  Hihi inderdaad! In het ziekenhuis bevallen klinkt dan inderdaad heel slim en als ik het zo lees zijn jullie inderdaad ook meer samen thuis. Wat fijn! Het klinkt allemaal alsof het nog een stuk beter geregeld is dan hier en dan ben ik al heel blij met wat we hebben vergeleken met een hoop andere landen.
  En ik begrijp wel wat je bedoelt met die gelijkwaardigheid. Jullie krijgen meer de kans om dat beter te verdelen en iedereen te laten wennen aan wat er allemaal moet gebeuren. Het klinkt heel fijn!


  Anita te Gussinklo

  August 21, 2019

  Wat een mooi verslag en jullie hebben een prachtige dochter.
  Fijn dat alles goed gaat.


  Bo

  August 21, 2019

  ik vind jou inspirerend!
  geniet van deze tijd!


  MySimplySpecial
  August 25th, 2019


  Dat is bijzonder om te horen


  Sara

  August 22, 2019

  Leuk om te lezen! De kraamtijd is zo bijzonder. Hopelijk gaat het met jou ook gauw beter!
  En wat een prachtig cadeau die kist met naam en allemaal mooie spulletjes. Die ga ik even onthouden, er worden nog veel bsbies geboren in onze omgeving!


  Maartje

  August 22, 2019

  Leuk om te lezen:) ben zelf ook zwanger dis dan is het allemaal interessant. Ben erg benieuwd naar je geboortekaartje;) en geniet ervan!  August 25, 2019

  Wat is Liam toch groot naast Zoey! Zo te zien is hij een echte trotse, grote broer. Zo lief om die twee samen te zien, Dat moet voor jullie vast een rijkdom zijn! Wat jammer dat het met jou tijdens de kraamweek wat minder ging met die losgelaten hechtingen en stuwing… Geen pretje lijkt mij, ondanks dat het er een beetje bijhoort. Gaat het inmiddels al wat beter met je?
  Het ziet eruit als een hele fijne kraamweek waarin jullie allemaal aan elkaar konden wennen en van elkaar konden genieten! Super lief ook dat je hulp kreek vanuit je omgeving, altijd fijn dat er mensen zijn op wie je kunt rekenen.


  MySimplySpecial
  August 28th, 2019


  Haha, ja hij is enorm nu! En we hebben inderdaad een heel fijn vangnet om ons heen waar we heel dankbaar voor zijn.


  Marianne

  August 27, 2019

  Wat zijn jullie een liefdevol gezin dat straalt aan alle kanten.
  Liam en Zoey boffen met zulke ouders.


  MySimplySpecial
  August 28th, 2019


  Wat een lieve reactie! We doen ons best


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie