DIY: Baby haarbandjes - My Simply Special
01/07/2019

DIY: Baby haarbandjes

Dat we dit keer een meisje krijgen, betekent dat ik nu ook staartjes mag gaan maken en haren mag vlechten. Zo leuk! Het duurt natuurlijk nog wel even voordat het zover is, maar je ziet vaak genoeg kleine baby’s die van die haarbandjes om hebben. Ik had al een leuk setje gekocht, maar realiseerde me dat ik ze ook prima zelf kon maken. Ik kocht twee kleine stukjes stof om mee te experimenteren en uiteraard laat ik jullie zien hoe je baby haarbandjes kan maken. (En grotere exemplaren voor oudere meiden.)

DIY: Baby haarbandjes

Wat heb je nodig?

 • twee stukjes stof van ongeveer 60 cm lang en 6 cm breed
 • garen in een bijpassende kleur
 • velletje papier

DIY: Baby haarbandjes

Zo maak je zelf haarbandjes

 • Begin met het tekenen van het patroon (eigenlijk teken je de helft van het patroon) zoals je hierboven op de foto ziet.
 • Bepaal eerst hoe breed je je haarband wil maken. Ik heb er een van 4 cm en een van 3 cm breed gemaakt.
 • Vervolgens bepaal je de lengte en daarbij moet je er rekening mee houden dat er nog een strik gemaakt moet worden. Ik ben afgegaan op de haarbandjes die gekocht had, maar als je al een kind hebt kan je natuurlijk met een lintje bepalen hoe lang hij moet worden. Ik ben voor nu uitgegaan van 26 cm.
 • Teken een baan met de juiste maten en laat het uiteinde mooi naar elkaar toelopen zoals je op de foto ziet.
 • Knip het patroon uit.

DIY: Baby haarbandjes

 • Vouw de eerste reep stof dubbel, met de goede kant naar binnen.
 • Leg het patroon met de rechte zijkant tegen de vouw aan.
 • Teken het patroon op de stof en knip op ongeveer een cm van de lijn de overtollige stof weg.
 • Herhaal deze stappen voor het tweede reep stof.
 • Zie je de twee streepjes die ik op mijn patroon getekend heb? Teken die ook op de stof (aan één uiteinde).

DIY: Baby haarbandjes

 • Speld beide repen op elkaar, met de goede kant van de stof naar binnen.

DIY: Baby haarbandjes

 • Naai de lagen nu aan elkaar over de getekende lijn. Als je machine de optie heeft, kies dan voor een stretchsteek. Zorg dat je een opening overhoudt tussen die twee streepjes die je aan één uiteinde getekend hebt.
 • Keer de haarband via dat gat ‘binnenstebuiten’, zodat de goede kant van de stof zichtbaar wordt.
 • Leg een knoop in de haarband. (Dat gat kan je dichtmaken, maar echt nodig is het niet aangezien je daar de knoop maakt.)

DIY: Baby haarbandjes

Zijn ze niet schattig? Het leuke hieraan is dat je helemaal los kan gaan met de schattigste stofjes en je kan je patroon aanpassen aan groeiende kinderen. Varieer met de breedte en maak ze steeds iets langer als ze niet meer passen. Ook kan je spelen met de vorm van de uiteindes.

Veel plezier met deze DIY! Vergeten jullie me niet te taggen (@mysimplyspecial) als je ook een haarbandje gemaakt hebt? Ik vind het erg leuk om jullie creaties te zien!Categorieën: Baby, DIY, Kids, Peuter, To Do13 reacties op “DIY: Baby haarbandjes”

  July 1, 2019

  Super schattig. En zo’n lief cadeautje ook van jou!
  X


  Bo

  July 2, 2019

  mooi


  Ellen

  July 24, 2019

  Erg leuk, met wat voor stof wordt dit gemaakt?


  MySimplySpecial
  July 24th, 2019


  Ik heb stretchstof gebruikt. Helpt dat een beetje?


  Marloes

  February 28, 2020

  Hai. Superleuk!! Als de hoofdomtrek 34 cm is, hoeveel extra cm heb ik dan nodig?


  MySimplySpecial
  March 3rd, 2020


  Ik zou dan een haarband maken die in totaal ongeveer 58 cm lang is. Succes!


  Lois

  March 17, 2020

  Hoi! Heel leuk, hoe bepaal je de grootte/lengte van de bandjes?


  MySimplySpecial
  March 17th, 2020


  Als je al een kindje hebt, kan je de hoofdomtrek meten. Ik zou er dan een centimeter of 25 bij optellen voor het maken van de strik. Een andere optie is om de maat af te kijken van haarbandjes die misschien al in de winkel gekocht hebt. Dat heb ik gedaan en daar zijn de maten in deze post op gebaseerd. Zoey paste die bandjes in de eerste maanden.


  Tjitske

  April 11, 2020

  Goedemorgen,
  Wat haal ik veel inspiratie uit je voorbeelden en werkbeschrijvingen op Pinterest, heerlijk om los te gaan met wat lapjes stof! Een blije a.s. oma.


  MySimplySpecial
  April 12th, 2020


  Dat is leuk om te horen, daar doe ik het voor!  April 29, 2020

  […] Ik begon mijn zoektocht naar een leuk stofje al in januari en vond deze leuke tricot met blaadjes bij Het Creatief Naaiatelier Het Speldenkussen in Nederland. Wel moeilijk om stofjes te kiezen voor een ander, vind ik! Ik wist toen al dat ze zwanger was van een baby-meisje, maar ik wilde niets roze doen. Maar toch moest het wel meisjesachtig genoeg zijn. Daarom naaide ik er ook de haarband bij naar het gratis patroon van My Simply Special. […]


  Sofie Callaey @

  May 14, 2020

  Wat een leuke haarbandjes! Ik kreeg de vraag er eentje te maken, maar de stof is een gewoon katoentje (geen stretch), zou dat lukken? Als ik de hoofdomtrek meet + de 25cm voor de strik? Gr, Sofie


  MySimplySpecial
  May 15th, 2020


  Ja dat denk ik wel hoor. En als je twijfels kan je ‘m altijd een cm of twee langer maken. Liever iets te groot zodat ze er niet te snel uitgroeien.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie