DIY: Babydeken (zo zacht!) - My Simply Special
05/05/2017

DIY: Babydeken (zo zacht!)

Kennen jullie die dekens van merken als Koeka en zo? Prachtig! Helaas zijn ze ook best wel prijzig en dat weerhoudt me er dan van om ze te kopen. We hebben al genoeg nodig. Maar! Gelukkig kan je zelf ook heel makkelijk een mooie babydeken maken. Helemaal naar je eigen smaak. Ik ging ermee aan de slag en maakte een babydeken voor in het ledikantje en ook meteen een voor in de kinderwagen. Lees snel verder als je meer foto’s van het eindresultaat wil zien en de uitleg voor als je zelf ook aan de slag wil gaan.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

De materialen

Welke stoffen je wil gebruiken, is helemaal aan jou! Ik vind de wafelstoffen die je veel ziet bij babyspullen heel erg leuk, dus ik combineerde dat met een lekker zacht en aaibaar stofje dat ‘minky fleece’ genoemd wordt. Het is maar net wat je leuk vindt. Een patroontje kan bijvoorbeeld ook. Mijn stoffen vond ik hier en hier. Vergeet alleen niet na te denken over hoe warm een dekentje wordt. Hoeveel je van elke stof nodig hebt, hangt af van wat voor deken je gaat maken. Ik zal hieronder twee voorbeelden geven.

Voor een ledikantdeken:

 • 2 stukken stof van 106 bij 156 cm
 • garen passend bij de gekozen stoffen

Voor een wagendeken:

 • 2 stukken stof van 66 bij 86 cm
 • garen passend bij de gekozen stoffen

Let op! Gebruik je net als ik wafelstof? Was het dan eerst op 30 graden en laat het drogen. Die stof krimpt namelijk een beetje.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

Zo maak je zelf een babydeken

 • Begin met het op maat knippen van de stoffen als je dat nog niet gedaan had.
 • Leg vervolgens beide stoffen netjes op elkaar met de goede kanten van de stoffen naar elkaar toe.
 • Speld de lagen aan elkaar.
 • Draai de stoffen om en controleer aan de andere kant ook of beide lagen stof netjes glad liggen. Herhaal dit eventueel als dat nodig is.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

 • Stik nu de lagen aan elkaar met behulp van de naaimachine. Doe dit op een centimeter of 3 vanaf de rand. Zorg er wel voor dat je een opening van ongeveer 20 cm houdt.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

 • Optioneel: werk de randen netjes af.
 • Knip de overtollige stof weg en knip de hoeken schuin af.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

 • Gebruik de opening om de stoffen om te draaien (binnenstebuiten te keren) zodat de goede kanten aan de buitenkant komen te zitten.
 • Naai de opening met de hand dicht. (In deze video kan je zien hoe je dat kan doen, al kan je het strijken bij deze stoffen wel overslaan.)

DIY: Babydeken (zo zacht!)

 • Om ervoor te zorgen dat de randen van je deken mooi plat blijven, kan je je stoffen nog een keer aan elkaar stikken op ongeveer een centimeter van de randen. Let erop dat je dan de juiste kleuren garen gebruikt!
 • Nu hoef je de deken alleen nog maar even te wassen en hij is klaar voor gebruik!

DIY: Babydeken (zo zacht!)

Kijk, dat ziet er netjes uit, toch? Dit is de kleine deken voor in de kinderwagen…

DIY: Babydeken (zo zacht!)

…en hier zie je de grote deken.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

DIY: Babydeken (zo zacht!)

Op het moment dat ik deze foto’s maakte, had ik verder nog geen lakentjes en zo in huis, maar ik heb mijn babydeken toch vast even in de kinderwagen gedaan. Mijn bedoeling is om de grijze wafelstof aan de buitenkant te gebruiken, maar andersom kan natuurlijk ook.

DIY: Babydeken (zo zacht!)

Ja, hier gaan we vast veel plezier aan beleven! Hebben jullie wel eens zelf babyspullen gemaakt?Categorieën: DIY, To Do31 reacties op “DIY: Babydeken (zo zacht!)”
  Annemieke

  May 5, 2017

  Hoi! Nog niet zelf gemaakt, maar zal dit zeker ook gaan proberen. Het ziet er echt heel goed uit! Goed gedaan leuk om het ook zo beschreven te zien, dat maakt het voor ons weer een stuk makkelijker!  May 5, 2017

  Leuk gedaan meis. Ziet r netjes uit!

  X


  Andrea

  May 6, 2017

  Super leuk!!!


  Bo

  May 7, 2017

  Mooi chapeau!


  Ruth

  May 8, 2017

  Ooo wat een leuke en makkelijke diy en wat een leuke stofjes hebben ze op die site (ik denk dat ik maar 10 dekentjes moet gaan maken, want ik zie zoveel wat ik leuk vind). Kan je mij vertellen hoe dik/warm de stoffen zijn die jij hebt gebruikt? Onze dochter zal geboren worden in de herfst dus ik wil wel lekker een warm dekentje voor haar maken


  MySimplySpecial
  May 8th, 2017


  Hihi, ja kiezen vond ik ook heel moeilijk! Hoe warm de stoffen zijn durf ik niet te zeggen. Ik denk dat de witte stof die ik heb gebruikt wel minder warm is dan bijvoorbeeld een badstof, maar dat is ook maar een schatting van mijn kant.  May 8, 2017

  dat heb je super mooi gemaakt! ik naai ook babydingen, alleen dan kleertjes!


  MySimplySpecial
  May 9th, 2017


  Dat is ook leuk, misschien dat ik dat ook nog wel eens ga proberen!


  Elise

  June 23, 2017

  Onwijs mooi dekentje! Zojuist de wagendeken gemaakt. Super blij mee! Heerlijke stoffen ook! Daar ga ik zeker meer mee maken


  MySimplySpecial
  June 25th, 2017


  Wat leuk om te horen!


  Maaike

  September 7, 2017

  Héél erg leuk!!!


  Angela

  September 9, 2017

  Ik word zo blij van dit soort leuke en simpele DIYs!
  Ontzettend mooie dekentjes, complimenten!

  Ik wil ook zo’n dekentje maken, maar mag je die witte (minky fleece) stof wel gebruiken voor een pasgeborene? Want ze zeggen dat alles 100% katoen moet zijn….

  Alvast bedankt


  MySimplySpecial
  September 9th, 2017


  Dankjewel, dat is leuk om te horen! Onze kraamzorg liet ons overdag wel katoenen (bad)capes gebruiken omdat dat ademt en Liam anders soms te warm werd als hij bij ons lag in een ander soort dekentje. Voor ‘s nachts gebruikten we gewoon mijn zelfgemaakte dekens en zelfs dubbel geklapt voor extra warmte. Dat doe ik nu Liam 7 weken oud is ook nog steeds en dat werkt prima. De meningen hierover zullen vast verschillen, maar dat blijft altijd


  Angela
  September 10th, 2017


  Dank je!


  Maaike

  September 24, 2017

  Ik ga morgen aan de slag!
  Wel één vraagje: heb je de ‘omslag’ ook vastgenaaid? Zodat de kleine het dekentje niet over zijn/haar hoofd kan trekken en eronder komt te liggen?


  MySimplySpecial
  September 25th, 2017


  Leuk, veel plezier! Nee die naai ik niet vast. Daar vouw je namelijk nog een lakentje overheen. Ik gebruik mijn deken in het ledikantje nu zelfs dubbelgevouwen en dus zonder omslag.


  Maaike
  September 25th, 2017


  Dank!


  Suus

  September 29, 2017

  Wat een ontzettend gave deken! Ik wil dit zeker proberen, maar ik ben absoluut niet handig en heb weinig ervaring met het naaien van stofjes. Is het moeilijk om deze deken te maken? Het lijkt niet alsof het moeilijk is, maar dat idee heb ik vaker..


  MySimplySpecial
  September 29th, 2017


  Nee hoor, dit is een heel mooi projectje als je nog weinig ervaring hebt. Je kan altijd, als je dat fijn vindt, even een miniversie maken met wat goedkope stof om een keer te oefenen. Succes en veel plezier!


  Amber

  October 14, 2017

  Heel gaaf!! En bedankt voor je uitgebreide DIY aanwijzingen!!
  Ik ga her proberen, maar nog wel echt een beginneling hier 🙈

  Mijn vraag: voor een wiegdeken heb je 66×86 wafelstof nodig en nog een andere stof in dezelfde maat. Als ik op de websites van de wafelstof kijk gaan de stoffen per halve meter. Hoe kan ik het beste de juiste maat voor de wiegdeken bestellen? Hoeveel halve meters heb ik dan nodig?

  Alvast bedankt!! ✌️

  Groetjes, amber


  MySimplySpecial
  October 15th, 2017


  Je hebt dan twee halve meters nodig, dan krijg je gewoon een stuk stof van 1m bij 1,5m. Dan kan je zelfs twee dekens maken, of de rest van de stof gebruiken voor iets anders. Heel veel plezier!


  Amber

  October 16, 2017

  Hartstikke bedankt voor je reactie!! Lief dat je ons zo opweg helpt!! ✌️

  Ik ga aan de slag! Groetjes!!


  Ilse

  October 20, 2017

  Wat een super gaaf idee, dit ga ik ook proberen te maken.

  Hoeveel heb ik dan nodig voor de stof aangezien het per halve meter gaat. (Ledikantdeken)


  MySimplySpecial
  October 20th, 2017


  Als je mijn maten aan wil houden, zou je per stof 4 halve meters moeten bestellen (wordt in 1 stuk geleverd). Dan hou je wat over waar je weer iets anders mee zou kunnen maken. Veel plezier met maken!


  kirsten

  January 5, 2018

  O, blij dat ik via google jou site heb gevonden!

  Wordt er helemaal blij van, omdat ik ook veel zelf wil gaan maken en mijn schoonmoeder die van alles zelf maakt, mij bijna smeekt of ze dekentjes etc voor ons mag gaan maken!

  Dus ik ben super enthousiast!


  MySimplySpecial
  January 8th, 2018


  Wat leuk om te horen! Ik ben nu al benieuwd naar het resultaat!


  Chantal Reitsema

  January 5, 2018

  Moet je de wafelstof voor het afmeten wassen of na het afmeten? Of maakt dat niet uit?

  Groetjes Chantal


  MySimplySpecial
  January 8th, 2018


  Het is handig om het afmeten na het wassen te doen. Door het wassen krimpt de stof namelijk een beetje. Succes!


  Ans Verkooijen

  January 12, 2018

  Dit ga ik ook proberen, erg leuk.


  Judith

  January 14, 2018

  Ik zie dat de stoffen 150cm breed zijn als je ze koopt. Zou het heel onhandig zijn om voor het dekentje de maten 150 bij 106cm te pakken. Dan wordt hij 144cm bij 1m. Zul je die ruimte echt missen? Zo zonde van de stof die zo verloren gaat…


  Judith
  January 14th, 2018


  Oja de stof krimpt natuurlijk ook nog…
  Iig bedankt voor het delen! Heel blij mee.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie