DIY: Mandje van stof - My Simply Special
21/08/2017

DIY: Mandje van stof

Ik hou van mandjes en bakjes om al mijn spullen in te kunnen organiseren en heb er dan ook een hoop in huis. Nu heb ik simpele exemplaren voor in lades enzo, maar ik vind het ook fijn om wat mandjes te hebben die gezien mogen worden. Voor de babykamer besloot ik daarom om een mandje te maken van stof waar ik al andere babyspullen (een deken, bijtring en speendoekje) van gemaakt heb. Zo past het mooi bij het kamertje. Uiteraard laat ik jullie zien hoe je zelf ook zo’n mandje van stof kan maken.

DIY: Mandje van stof

De materialen

Hoeveel stof je nodig hebt hangt af van het formaat van het mandje dat je wil maken. Mijn exemplaar is ongeveer 15 bij 15 centimeter en daarvoor heb ik het volgende gebruikt:

 • 2 stukken van 30 bij 30 centimeter van stof 1
 • 2 stukken van 30 bij 30 centimeter van stof 2
 • 2 stukken van 30 bij 30 centimeter stevig plakvlieseline
 • bijpassend garen

DIY: Mandje van stof

Zo maak je zelf een mandje van stof

 • Strijk de vlieseline op stof 1 volgens de aanwijzingen op de verpakking. De wafelstof die ik gebruikt heb, leek me hier niet geschikt voor, dus heb ik hier de witte stof met plusjes voor gebruikt. Ook daar bleef het niet heel erg goed op plakken, maar dat is niet erg.
 • Speld beide stukken van stof 1 netjes op elkaar met de goede kant naar binnen en de vlieseline aan de buitenkant.
 • Naai de lagen aan elkaar op ongeveer een centimeter van de rand. Doe dit langs 3 zijkanten en laat de laatste open.
 • Speld ook beide stukken van stof 2 netjes op elkaar met de goede kant naar binnen en naai ze op dezelfde manier aan elkaar.

DIY: Mandje van stof

 • Vorm stof 1 tot een soort mandje door de bodem plat te duwen. Nu steken er als het goed is aan twee kanten punten uit.
 • Speld die plat en let er daarbij op dat de naden netjes op elkaar liggen.
 • Teken op 7 centimeter van de punt een lijn. (De afstand hangt af van het formaat van je mandje)
 • Stik over deze lijn.

DIY: Mandje van stof

 • Knip de overtollige stof weg.
 • Naai en knip de andere punt op dezelfde manier en doe dit vervolgens ook voor stof 2.

DIY: Mandje van stof

 • Nu heb je als het goed is 2 ruwe mandjes. Zet die netjes in elkaar met de goede kanten van de stoffen naar elkaar toe.
 • Speld de randen aan elkaar en stik dit vervolgens ook aan elkaar vast. Doe dit niet helemaal rondom, maar zorg dat je een opening overhoudt van een centimeter of 10.

DIY: Mandje van stof

 • Keer de stoffen als het ware binnenstebuiten via dat gat en duw de stoffen netjes op hun plek tot er een mandje ontstaat.
 • Naai nu nog vlak langs de rand om het netjes af te werken en het gat te sluiten.

DIY: Mandje van stof

En dan is dit het resultaat! Ik denk niet dat ik er daadwerkelijk verzorgingsproducten in ga zetten, want dan zal het mandje te snel vies worden. Al staat het wel leuk zo.

DIY: Mandje van stof

Kijk, je kan het mandje op twee manieren gebruiken door ‘m om te keren. Het is maar net wat je leuker vindt. Al kan je er natuurlijk ook voor kiezen om voor zowel de binnen- als de buitenkant dezelfde stof te gebruiken.

DIY: Mandje van stof

Veel plezier met deze DIY! Vergeten jullie me niet te taggen (@mysimplyspecial) als je ook een mandje van stof gemaakt hebt? Ik vind het erg leuk om jullie creaties te zien!Categorieën: Baby, DIY, Kids, Peuter, To Do23 reacties op “DIY: Mandje van stof”
  Christine

  August 21, 2017

  Erg leuk mandje en vooral dat je alles nu mooi op elkaar afgestemd hebt!
  Dat vind ik altijd het leukste aan dingen zelf maken..
  Ik was al gek op wafelstof vóór het in werd, heb er zelfs mijn bruidsboeket van gemaakt  August 21, 2017

  Wauw, wat ben je handig zeg! Heel leuk, dat mandje! Ik zou mij er best wel eens aan willen wagen… Dat zou dan meteen de eerste keer zijn dat ik een naaimachine gebruik. 🙈


  MySimplySpecial
  August 23rd, 2017


  Ach, gewoon doen! Je leert het vanzelf en desnoods oefen je eerst een paar keer met wat simpele stofjes.  August 22, 2017

  Wat ontzettend schattig! En leuk dat je helemaal zelf de partoontjes kan kiezen!


  Marja

  June 27, 2018

  Zo leuk allemaal. Ga het direct uit proberen.


  Cherz

  October 7, 2018

  Wat voor vlieseline gebruik je?


  MySimplySpecial
  October 8th, 2018


  Goede vraag, dat zou ik niet precies meer weten. Volgens mij heb ik het op de markt gekocht bij een fournituren kraam. Het is vrij dun, maar wel heel stevig. Hopelijk kan je iets geschikts vinden!


  Raya

  October 22, 2018

  Heel erg leuk!
  Waar koop jij deze leuke dessins en wafelstoffen?


  MySimplySpecial
  October 23rd, 2018


  Deze stoffen bestelde ik online: https://www.stoffen-online.nl/stoffen/baby-stoffen/


  Saskia

  November 29, 2018

  Super leuk om zelf te maken! Ik vraag me af waarom er vlieseline tussen gaat en die 4 dubbele laag stof? Is dat allemaal puur voor de stevigheid? Ik ga ook eens wat maken!


  MySimplySpecial
  November 30th, 2018


  De vlieseline heb je echt nodig om ervoor te zorgen dat het mandje z’n vorm behoudt. Vliesline plaats je tussen twee lagen stof zodat je het niet ziet en zo krijg je meteen een mooi mandje. Succes met maken!


  Lida

  January 13, 2019

  Dag Margot,
  Wat maak je prachtige dingen!
  En wat ontzettend lief om dat te delen. In juli wordt ik voor het eerst oma. ik heb het wagendekentje al gemaakt, het mandje en binnenkort stort ik me op het aankleedkussenhoes. Dank je wel voor je duidelijke beschrijving!
  Lida


  MySimplySpecial
  January 15th, 2019


  Hi Lida, Gefeliciteerd, wat een prachtig vooruitzicht! En ik vind het heel erg leuk om te lezen dat je wat aan mijn DIY’s hebt.


  C.Veldboom Verburg

  March 15, 2019

  Corrie


  Ilse

  March 20, 2019

  Even een stomme vraag. wat ik niet goed begrijp. Bij een van de laatste punten staat
  – Nu heb je als het goed is 2 ruwe mandjes. Zet die netjes in elkaar met de goede kanten van de stoffen naar elkaar toe. Bedoel je dan dat je een van de 2 mandjes al om moet draaien ? omdat je ze in het begin ook met de goede kanten na elkaar stikt.


  MySimplySpecial
  March 21st, 2019


  Vragen mag altijd hoor Je hebt als het goed is twee mandjes genaaid en daarvan zitten de naden nog aan de buitenkant. Een van die mandjes keer je om zodat de naden aan de binnenkant komen te zitten. Die zet je vervolgens in het andere mandje. De mooie kanten zitten dan tegen elkaar en zelf zie je aan alle kanten naden. Je gaat dan naaien zoals ik in de post uitleg en als je de stof dan door de opening trekt en op z’n plek duwt, zal je zien dat je alle naden verborgen hebt en een mooi mandje hebt. Helpt dit een beetje?


  Marian

  October 9, 2019

  Erg leuk! Wat zijn de afmetingen van het mandje? Ik wil een iets grotere maken. Hoe doe je dat dan met die hoekjes? Groter? Ik wil er wc rollen inzetten 😊


  MySimplySpecial
  October 10th, 2019


  Mijn mandje is ongeveer 15 bij 15 cm. Leuk idee om een grotere te maken! Om een vierkant mandje te maken moet je dan inderdaad grotere hoekjes weghalen inderdaad. Je kan het mandje even in vorm vouwen en de hoeken spelden. Dan kan je zien hoe de vorm wordt en hoeveel je weg moet halen. Helpt dat?


  Annemarie

  October 28, 2019

  Dank je voor je stappenplan , duidelijk hoor


  Paula

  April 18, 2020

  Hoi! Ik krijg in juli mijn eerste kindje en ik ben al lekker aan het babykamer the bezig. Ik vind het echt super leuk dat je je werkbeschrijving deelt, ik heb de deken al gemaakt en nu ga ik het mandje maken! Het laatste project is het aankleedkussenhoes! Groetjes Paula


  MySimplySpecial
  April 19th, 2020


  Gefeliciteerd! En wat leuk om te horen dat je wat aan mijn DIY’s hebt!


  Dorien

  July 4, 2020

  Hoihoi! Even een vraagje want ik wil dit graag uitproberen en heb een superleuk stofje gevonden alleen dat is gewatteerd katoen. Kan je ipv de dubbele laag stof en vlieseline ook 1 laag gewatteerde katoen gebruiken? En moet je dan tussen de wafelstof wel nog vlieseline gebruiken of kan dat dan gewoon enkellaags zijn?
  Alvast bedankt!


  MySimplySpecial
  July 5th, 2020


  Hi! Mijn ervaring is dat je wel echt het mooiste resultaat krijgt met het vlieseline want dan houdt het mandje beter zijn vorm vast. En als je dat gebruikt heb je voor dit mandje wel twee lagen nodig, anders blijft het vlieseline zichtbaar. Maar als de stof al vrij stevig is kan je het er altijd op gokken om het niet te doen. Dat is voor mij een beetje lastig inschatten als ik de stof niet kan voelen Hopelijk kom je er uit!


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie