Vliegen met een baby, mijn ervaring en tips - My Simply Special
18/05/2018

Vliegen met een baby, mijn ervaring en tips

De eerste keer vliegen met Liam vond ik niet persé heel erg spannend, maar ik was wel heel benieuwd hoe het zou gaan. Zou Liam veel huilen of juist lekker slapen? Ook wilde ik het goed voorbereiden, zodat we de juiste spullen bij ons zouden hebben. Ik ben toen gaan Googlen en vond het lezen van ervaringen van anderen heel fijn. Nu is het dus tijd om te vertellen hoe het bij ons verliep en ik deel natuurlijk mijn tips voor het vliegen met een baby.

Dagboek: Op naar Suriname

Op de luchthaven

In de eerste instantie waren we van plan om onze kinderwagen mee te nemen tot aan de gate en ‘m daar in een speciale hoes te stoppen. Toen we zagen hoe groot die hoes was, besloten we de wagen toch maar in te checken en de draagdoek mee te nemen. Dat werkte prima! Je baby moet er wel uit als je door de security heen gaat, maar iedereen is heel vriendelijk en behulpzaam en je hebt zelf je handen redelijk vrij.

 • Er zijn speciale hoezen te koop voor je kinderwagen, maar via Marktplaats kan je ze ook van andere ouders huren.
 • Stop er niet te veel spullen bij, want ze gaan al snel zeuren over het gewicht. Wij hebben wel handdoeken gebruik om de wagen extra te beschermen.
 • Als je een autostoel mee wil nemen, kan die ingecheckt worden (het wisselt per maatschappij hoeveel er gratis mee mag). Daar zijn ook speciale hoezen voor te koop.
 • Bij het ophalen van de bagage is het een verrassing of de autostoel en de kinderwagen op de normale band terecht komen of bij odd size luggage. Houd beide in de gaten.

Dagboek: Op naar Suriname

Opstijgen en landen

De heenreis was een groot succes. Liam vond Schiphol reuze interessant en ook tijdens de vlucht vermaakte hij zich prima. Hij heeft de hele reis niet gehuild! (Oké, alleen toen we in de auto zaten en bijna bij ons vakantiehuis aankwamen, maar toen was hij ook wel heel moe.) Het opstijgen en landen zijn wat dat betreft de spannendste momenten omdat je kleintje last kan krijgen van de oren. Ik had gelezen dat je dan een fles, speen of de borst aan kan bieden omdat het zuigen helpt. Liam wilde daar vrij weinig van weten en speelde gewoon lekker. 

 • Je krijgt een speciale gordel voor je baby die vastgemaakt zit aan je eigen gordel. Tijdens het stijgen, dalen en als er turbulentie is, moet je kindje dus netjes op schoot zitten. Houd de belangrijkste spullen dan bij de hand. Een fles (met water), een speeltje en een spuugdoekje bijvoorbeeld.

Vliegen met een baby, mijn ervaring en tips

Tijdens de vlucht

Hoe vermaak je je baby tijdens de vlucht? Wij hadden het geluk dat we met familie reisden, dus er waren altijd genoeg mensen die graag met Liam wilden spelen. Zo werd hij wel bezig gehouden. Verder is een rondje lopen ook altijd goed en als je je kleintje wat bewegingsvrijheid wil geven, kan je een plekje bij je voeten vrijmaken.

 • Vraag wat extra dekentjes zodat je er bijvoorbeeld een op de vloer kan leggen als je kleintje bij je voeten gaat spelen.
 • Als je met z’n tweeën ben, is het het makkelijkst om samen naar het toilet te lopen als je baby verschoond moet worden. Jij kan dan vast het verschoonmatje, de luier en de billendoekjes klaarleggen. En blijkt de inhoud van de luier ook in de romper te zitten (ja, zo’n situatie hadden wij), dan kan je vragen of de ander even terugloopt naar de stoel voor de reservekleertjes.

Dagboek: Op naar Suriname

Slapen

Omdat Liam nog redelijk jong was op het moment dat we vlogen, konden we een speciaal babybedje krijgen die opgehangen wordt aan zo’n muurtje dat af en toe halverwege het vliegtuig staat. Je moet dat aanvragen bij het boeken van de vlucht en het kan geen kwaad om er weer naar te vragen bij het inchecken. Na het opstijgen wordt het dan gebracht en vanaf dat moment heb je een prima plek voor je baby om te slapen of om spullen neer te leggen. Liam paste er gelukkig nog net in en zo konden wij tijdens de terugvlucht (een nachtvlucht) ook een beetje slapen.

 • Liams ritme was tijdens de terugreis een beetje verstoord en hem ‘s avonds in slaap krijgen was daardoor een uitdaging. Het resultaat? Een huilende baby. Wij zijn toen met hem gaan lopen en hebben een plekje opgezocht waar zo min mogelijk mensen waren (bij de trappen bijvoorbeeld). Later hebben we met Liam in de ruimte van de stewardessen gestaan. Zo hielden we de rest van de passagiers niet wakker en het KLM personeel was echt heel erg aardig en begripvol.

Dagboek: Back home

Flessen

Liam kreeg tijdens de reis regelmatig een fles en daar hadden we natuurlijk water voor nodig. In onze luiertas hadden we een kleine thermosbeker zitten die we thuis met heet water hadden gevuld. Door dit te combineren met een flesje normaal kraanwater, konden we op Schiphol makkelijk een fles maken. En ja, alles mocht gewoon mee door de security. Gewoon even aangeven dat het voor de kleine is. Ook tijdens de vlucht was het geen probleem om flessen te maken. Ik liep gewoon naar de ruimte waar de stewardessen werken en daar kon ik heet water pakken en later weer de fles omspoelen. 

 • Moet je nog een stuk rijden van de luchthaven naar de bestemming? Vul dan in het vliegtuig niet alleen je waterflesje, maar zorg ook weer voor een volle thermos met heet water.

Vliegen met een baby, mijn ervaring en tips

Voorbereidingen

Al met al kijk ik terug op een prima reis en vliegen met een kleine zie ik dus echt niet als een probleem. Toch is het wel handig om je een beetje voor te bereiden en daarom begon ik al weken van te voren met het maken van een inpaklijst. Of eigenlijk twee: een voor ruimbagage en een voor handbagage. Er zijn items die op beide lijsten komen te staan, maar zo loop je minder risico dat je iets vergeet.

 • Wat je voor je kleintje mee wil nemen verschilt natuurlijk per persoon, maar een paar tips voor de handbagage: slaapzak, dekentje, minimaal twee extra setjes kleding, veel luiers (1 voor elke 2 uur dat de reis duurt van deur tot deur) en extra melkpoeder. Vergeet ook niet om hapjes, een slabbetje en een lepel in te pakken.
 • Over melkpoeder gesproken, neem daar zoiezo meer van mee dan je denkt nodig te hebben. Ik had al ruim gerekend en last minute toch een extra pak in de koffer gestopt. Nou, die was nodig! (Tenzij je ter plekke melk kan/wil kopen natuurlijk.)
 • Zorg dat je zelf ook minstens een extra shirt/trui en een schone broek bij je hebt. Je baby zal maar een keer flink spugen. Nog uren lang zuur ruikende kleding moeten dragen, is geen pretje.

Hebben jullie nog tips voor ouders die vliegen met een baby?Categorieën: Baby, Kids, Travel
Tags:5 reacties op “Vliegen met een baby, mijn ervaring en tips”

  May 19, 2018

  Dat lijkt me idd wel heel spannend om voor de eerste keer met een baby te vliegen. Goed om te lezen dat het allemaal eigenlijk helemaal niet zo spannend was


  Laura

  May 19, 2018

  Wat fijn dat jullie reis zo soepel verliep. Wij hebben inmiddels ook een paar keer met de kleine gevlogen en gelukkig valt hij iedere keer zo in slaap, dus (bijna) geen last van een huilende ongelukkige baby gehad. Qua inspiratie vroeg ik me af of je een post zou kunnen maken over dingen die jullie mee hadden om Liam tegen de zon te beschermen. Zou het interessant vinden om te horen wat jullie gebruiken voor zonnebrand creme, een UV-pakje of alleen zwem-luier bij het zwemmen, hoedje/petje of babyzonnebril (of allebei). Er zijn vast nog meer dingen waar ik tot nu toe überhaupt niet aan heb gedacht.
  Een tutorial hoe jij de draagdoek knoopt, je ervaring in gebruik en of je hem nu nog steeds gebruikt nu Liam groter is of dat je inmiddels een andere draagzak/doek gebruikt zou ik ook interessant vinden om te horen.
  Ik meen me te herinneren dat jij ook graag informatie uit boeken haalt. Mocht je nog een blogpost inspiratie zoeken zou ik een lijstje met jou favoriete boeken ook leuk vinden om voorbij te zien komen op de website. Zowel baby gerelateerd als leesboeken als praktische boeken zijn allemaal welkom En nu ik toch bezig ben met een super lang bericht sturen en brainstormen, baby jongetjes kleding inspiratie, waar haal je die vandaan??? (mijn zoon is een vijf maanden jonger dan Liam dus super handig om dingen te lezen die jij post wanneer wij bijna de volgende fase in gaan).


  MySimplySpecial
  May 22nd, 2018


  Wat fijn dat jullie kleine zo makkelijk in slaap valt, dat scheelt weer! En dankjewel voor al je inspiratie!


  Floortje

  August 7, 2019

  Mag ik vragen hoe oud/lang/gewicht Liam was toen jullie vlogen.
  Ik las bij KLM dat het nestje tot 65 cm en 10 kilo is. Wat een rare combi is.
  Benieuwd of onze jongen van (dan) 8 maanden er nog in mag. We hebben het wel bij de boeking aangevraagd.


  MySimplySpecial
  August 8th, 2019


  De precieze gegevens zou ik een keer op moeten zoeken als ik weer fitter ben, maar volgens mij was Liam toen we vlogen officieel te groot voor zo’n nestje. Maar niemand die daar naar vroeg en het werkte prima.


Een reactie vind ik leuk!

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


Reactie